2020-05-20 Po latach w Ostrej

Mija dziesięć dni i po pracy idę w damskim towarzystwie do Jaskini Ostrej. Po wielu latach udaję się w tamte strony. Nie mogę trafić do jaskini. Na szczęście moja młodsza towarzyszka znajduje to właściwe miejsce. A kiedyś trochę tu czasu spędziłem. Przeważają bardzo miłe wspomnienia. I żadna menda ich nie wyprze. Sporo lat temu wraz z Chomikiem, Strykiem i takim jednym odkopaliśmy wejście do jaskini, którą nazwano Ostra. Wydaje mi się, że to było dwadzieścia, trzydzieści lat temu. A było to dokładnie 9 lat temu. Ale od tamtych chwil byłem w tylu miejscach, w tylu jaskiniach, tyle osób koło mnie się przewinęło, że można mieć odczucie, że to bardzo dawno temu było.

Przed wejściem do jaskini dopadł nas w końcu deszcz. Pomimo małej płachty jestem trochę wilgotny. Wchodzimy. Znowu mam to szczęście patrzeć na te ściany, korytarze. Sala imienia pewnej pani, korytarz ciągnący się w dół. Wspomnienia. Tu robiłem dawno temu zdjęcia córce. Jest i dno. Wracamy. Pokazuję Agnieszce miejsce gdzie jeszcze nie była, a gdzie ja byłem jako pierwszy człowiek. Partie PunkRocka. Znowu wspomnienia. Przechodzimy pewien zacisk i wkraczamy do innej jaskini. Agnieszka prowadzi. Trochę korytarzy i wyjście. Trochę zasypane, mnóstwo dużych pająków. Wyrywa się to i owo na ich temat. Niby mi nie przeszkadzają, ale mogłyby się chwilowo gdzieś wynieść. Nie lubię konkurencji w konkursie kto jest brzydszy.

Na powierzchni już nie pada. Jest pięknie. Znowu wracam do wspomnień schodząc do samochodu. Mimo wszystko jak się to skończyło, był to jednak piękny etap mojego jaskiniowego życia. Ten dreszcz emocji wynikający z odkrycia jaskini mam nadzieję, że wiecznie będzie trwał w mojej pamięci.

Trochę linków do starych artykułów (jakby komu było mało moich wypocin):