2021-09-05 Babia Góra

Napisane 10 grudnia 2021 roku.

Tu już coś więcej pamiętam. Jakoś tak wyszło, że wybrałem się w góry z Państwem Chomików. Z Chomikowozu wysiadłem wcześniej aby nieznanym mi dotychczas szlakiem dojść do Markowych Szczawin, a Państwo Chomikowie pojechali na Przełęcz Krowiarki.

Szlak był koloru czarnego, wiedzie z przystanku Lajkonik na początku asfaltem a później wbija się już w las normalną ścieżką. Jakiś czas szlak przemienia się w lesie w autostradę (leśną). Szlak wywiódł mnie na przepiękną polanę Sylowa Cyrchla. Z tablicy dowiedziałem się, że kiedyś duża polana, sztucznie stworzona przez człowieka pod wypad bydła, owiec, i wraz z zanikiem tej formy gospodarki zaczęła zarastać. Widok z niej jest bardzo ładny. Przez polanę przepływa potok.

Na szlaku spotkałem 3 osoby. I gdy się tak cieszyłem samotnością, kontemplowałem się ciszą dotarłem do schroniska na Markowych Szczawinach a tam samotności i ciszy trudno było doświadczyć. Narodu było, że ho ho. Przy stoliku czekałem na Państwa Chomików, na Seniorkę, Seniora i młodą latorośl. Razem poszliśmy na Perć Akademicką. Dawno tamtędy nie szedłem, chyba ostatnio w 2014 roku. Na łańcuchach trochę zatoru było. Na szczycie tłoczno, wietrznie ale ładnie było. Po popasie poszliśmy w kierunku Przełęczy Krowiarki przy nieustającym strumieniu ludzi idących w obie strony.