2017-02-12 Ponownie w Kasprowej NIżej

Tym razem wyjątkowo w niedzielę udałem się wraz ze Zbyszkiem się do jaskini. Tak się jakoś ułożyło. We dwójkę dotarliśmy do Kuźnic.

20170212kasprowa1Po zmrożonym śniegu weszliśmy na zielony szlak, opłaciwszy wcześniej daninę na rzecz TPN-u. Ścieżka do jaskini była przetarta. Niejako pogoda, a właściwie mróz wymusiła na nas szybkie przebranie i skłoniła do nieodpartego ciążeniu ku jaskini. Wewnątrz było już ciepło. Nam również szybko zrobiło się ciepło a nawet gorąco. A to za sprawą pianek neoprenowych, które ubraliśmy na siebie w następującym celu. Przyświecał mi cel poznania nowych odcinków Jaskini Kasprowej Niżnej, obejść dwóch przeszkód. Jak wnosiłem po analizie planu i przekroju jaskini w tych obejściach a szczególnie w obejściu jakiejś tam Kaczki mogła na nas oczekiwać woda.

Ponieważ na głównym ciągu nie było przeszkód wodnych, wymuszających skorzystanie z obejść poszliśmy do końca jaskini pozostawiając sobie rekonesans obejść na sam koniec. 20170212kasprowa2I tak chwilami wspomagając się dokumentacją wiodłem naszą skromną grupę w głąb jaskini. Gdzieś za Salą Gwiaździstą poprowadziłem nas trochę na manowce, naszym oczom ukazała się szczelina, którą należało wspiąć, a na co nie mieliśmy kompletnie ochoty. A to za sprawą pianek neoprenowych.

Gotowaliśmy się w nich. Co jakiś czas musieliśmy przystawać i oczekiwać aż ostygniemy. Obawiałem się, że podczas wspinaczki pod wpływem ciepła zetnie się we mnie całe białko.

Po powrocie do wspomnianej wcześniej Sali poszliśmy alternatywnym korytarzem, aby dotrzeć prawie do celu. Pojawiły się niespodziewane trudności i pozostało nam jedynie powrót do otworu. Niestety poznanie nowych korytarzy pozostawiłem na inne wyjście, brak jakiś minerałów, pewnie magnezu i czegoś tam jeszcze skutkował blokadą jakiejś grupy mięśni w mojej nodze, na której niestety nie mogłem już za bardzo polegać.

Przy otworze mieliśmy okazję spotkać przedstawicieli klubu z Olkusza, z którymi jak o zwykle w jaskini wymieniliśmy się doświadczeniem, uwagami i kawałami.