2017-01-07 Grotołażenie w Zimnej

Pierwszy wyjazd w nowym roku do jaskini. Po długiej przerwie. Ostatni wyjazd, w grudniu nie udał się. Nie mogłem znaleźć otworu jaskini Marmurowej, przywaliło do śniegiem, a bez GPS byłem bezradny. Na dodatek zbyt duża ilość śniegu groziła lawiną. Po godzinnym błądzeniu wycofałem się bezpiecznie do samochodu.20170107zimna1

Teraz w styczniu miało być lepiej. W końcu idziemy do Zimnej, a trafić do niej jest łatwo. Wchodzimy we dwóch, Adam i oczywiście ja. Jest zimno. W samochodzie na wyświetlaczu pojawiała się temperatura -22. W Dolinie Kościeliskiej jest chyba jeszcze zimniej. Spotkane później osoby w jaskini powiedziały, że było na pewno -24. Po szybkim przebraniu, wchodzimy do środka. Jest trochę lodu. Robi się cieplej. Dwa dni wcześniej skakałem po drabinie. Teraz mam zakwasy, jestem sztywny. Pewną przeszkodę, niewielki prób nie potrafię pokonać. Adam z ironia pyta się czy rzucić mi linę. Chyba powiedziałem, że może sobie zrobić z nią coś innego. Z trudem wlazłem do góry. Później nie jest lepiej. I tak idziemy do góry, by później od Beczki zjeżdżać na dół do dwóch syfonów Wszystkie przeszkody techniczne zdobywa pierwsze Adam. Ja przyglądam się biernie lub asekuruje. Po drodze, jak wspomniałem wcześniej spotykamy inny zespół grotołazów. Wychodzi na powierzchnię za dnia. Szybkie przebranie i udajemy się w drogę powrotną do domu. Nowy sezon jaskiniowy uznaję za rozpoczęty.

20170107zimna2

20170107zimna3