2017-01-22 W Kasprowej Niżnej

Upłynęło trochę dni od mojego ostatniego pobytu w jaskini, gdy otrzymałem zaproszenie na wyjazd, w niedzielę do Kasprowej Niżnej wraz z kursem z SBB. Pasowała mi również niedziela, więc łaskawie przyjąłem zaproszenie. Wraz z dwoma Jurkami i synem jednego dotarłem samochodem do tzw. Kuźnic. Stamtąd w poszerzonym gronie o kursantów wyruszyliśmy w góry. Do jaskini jest niedaleko, więc czas potrzebny na dotarcie nie był zbyt długi. A w środku poruszaliśmy się według stałego wzorca, najsamprzód była droga do Syfonu Danka, a później do Zapałek.

20170122kasprowa1
Na podejściu do Zapałek, Prymula zaaplikował kursantom trochę wody. Gdy wracaliśmy nie było już Prymuli do śmiechu. Ja tym razem zaaplikowałem mu wodę. Ze względu na czas, który upłynął od wyjazdu do napisania artykułu, nie pamiętam czy pod moim adresem padł epitet Frytka ty gnoju, ale coś podobnego było, jestem pewien. Wyszliśmy na powierzchnię jeszcze za dnia, udało mi się wystawić moją twarz do promieni słonecznych, których tak bardzo jestem zawsze spragniony.20170122kasprowa3
20170122kasprowa2