2017-05-01 Jaskinia Czarna w większym gronie

Niespodziewanie wyjechałem do jaskini. Nie planowałem tego wyjazdu, ale jak zostałem zaproszony, to nie omieszkałem powiedzieć tak, jadę. Wraz z Myszą, Adamem i Sławkiem pojechaliśmy, gdzie się pytam o tej porze? Do Czarnej, bo gdzie indziej.

20170501Czarna01

Na podejściu brak śniegu. A przcież jeszcze tydzień była lawinowa 4, i wtedy nie udało mi się ze względu na śnieg dojść do Czarnej.

Jest ciepło, przebieramy się i już do jaskini. Przez Salę Francuską wchodzimy w Techuby. Krótki spacer po głównych atrakcjach i wpadamy po linie do Sali Hanki i Ewy. Stąd wspinamy się do Partii III Komina. Namawiam wszystkich aby wstąpić do Sali Węgierskiej w której nigdy nie byli. Trochę mnie poganiają i znowu muszę zwrócić spod otworu czwartego, przy którym to ja nigdy nie byłem. Jeszcze dwa odcinki linowe i jestem przy drugim otworze. Jest wspaniale, słońce, doskonały widok na Dolinę Kościeliską i Tatry Zachodnie. A ja mogę odmrozić palce po wspinaczce. Napawam się widokiem. Dołącza reszta grupy i zjeżdżamy na dół. Jeszcze chwila żarów, śmiechów, docinek. I niestety trzeba się rozejść do domów.

20170501Czarna02