2017-07-29 Grotołażenie w dwóch jaskiniach

Był 29 lipca 2017 roku. Wyjechaliśmy w czwórkę z Bielska-Białej.
20170729lodowalitworowa01
Za sterami samochodu siedzi Gabrysia. Adam, Jurek i ja mamy wolne, nie musimy prowadzić. Czas w podróży urozmaicamy plotkami, skandalami i różnymi innymi głupotami ze strony plotekjaskiniowy.pl. Pogoda nam dopisuje, jest sucho. Moknę dopiero na nowej drodze, skrócie do jaskini. Przed Doliną Litworowa jestem od pasa w dół cały mokry. Dawno nie szedłem do Lodowej Litworowej. Nie mogę znaleźć ścieżki aby wbić się w próg. Ale w końcu nam się udaje. Mamy fajnie, droga w dół jaskini jest zaporęczowana, szliśmy na lekko, nie mylić z miejscowością we Włoszech Lecco. Zjeżdżamy na dno Studni Taty i maszerujemy jeszcze kawałem na stare dno Ptasiej Studni. Odbijamy się od dna i idziemy do góry. W sumie krótki to był spacer jaskiniowy. Ale w planie mam jeszcze zjazd Progiem Litworowym przez jaskinię Pod Dachem, tam jeszcze nie byłem. Zjeżdżam pierwszy. Zakładam kolejną linę i trafiam na jakiś otwór. Po czasie zorientowałem się, że trafiłem na III otwór a nie niestety na IV. Zjeżdzamy w dół z przygodami. O dziwo tym razem zklarowałem liny, nie plątały mi się podczas zjazdu. Z I otworu pozostało nam jeszcze trochę zjazdu po progu. I już jesteśmy w Wielkiej Świstówce. Chwila spaceru Doliną Miętusią i mamy niedaleko do samochodu. W Wantulach sporo lasu jest zniszczonego przez pewnie Kornika Drukarza. Bardzo źle prezentuje się taki martwy las. Ciekawe dlaczego ten minister zagłady środowiska dobrej zmiany nie rżnie tych martwych drzew? To, że są na terenie Paku Narodowego przecież nie ma dla niego znaczenia. Bo z nich nie da się zrobić dobrych, szerokich desek. Ciekawe, który to znajomy ministra potrzebuje takie dobre drewno występujące na terenie Puszczy Białowieskiej na wykończenie Stodoły?

Krótka akcja jaskiniowa, ale później było trochę stosowanych technik jaskiniowych, jak np. odpoczywanie, gdy innym z trudem wychodzi ściąganie liny.

20170729lodowalitworowa0220170729lodowalitworowa03

20170729lodowalitworowa05

20170729lodowalitworowa0620170729lodowalitworowa04

20170729lodowalitworowa07

20170729lodowalitworowa08

20170729lodowalitworowa09

20170729lodowalitworowa10

20170729lodowalitworowa11

20170729lodowalitworowa12

20170729lodowalitworowa13

20170729lodowalitworowa14

20170729lodowalitworowa15

Zdjecia są autorstwa wszystkich uczestników.